Na een serie artikelen over kantelpunten in klimaatverandering is Duurzaamnieuws.nl nu een nieuwe serie gestart over maatschappelijke kantelpunten. Volgens wetenschappers kunnen we de fysische tipping points voorkomen met ‘social tipping points’. Deze social tipping points kunnen bestaande inspanningen om emissies te reduceren versterken en versnellen.

Graag nodigen de Social Tipping Point Coalitie en Duurzaamnieuws.nl auteurs uit om vanuit eigen kennis en ervaring met het in gang zetten van maatschappelijke kantelpunten. U kunt er één of meerdere toelichten. Dat kan vanuit beleid, onderzoek, advies, kunst en de praktijk zijn.

Draagvlak
Bij het activeren van maatschappelijke kantelpunten denken we bijvoorbeeld aan gedrag van individuen of groepen (Greta Thunberg, Extinction Rebellion) die in korte tijd veel mensen in beweging zetten. Maar kantelpunten kunnen ook door de overheid in gang gezet worden. Dit zorgt voor een actieve versnelling van de transitie. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen die sociale normen veranderen, verschuivingen in het financiële systeem teweegbrengen en die lokale energievoorziening op buurtniveau makkelijker maken. Door al deze interventies kan draagvlak snel groeien en wordt de duurzame oplossing de aantrekkelijkste keuze.

Wat heeft u nodig?
Wat heeft u van de overheid nodig om uw initiatief te versnellen? Hoe kunnen andere maatschappelijke initiatieven uw project versterken? Voor het aantal woorden is ongeveer 800 woorden een richtlijn, maar meer mag ook.

Insturen
U kunt uw artikelen insturen naar Peter van Duurzaamnieuws en Femke van de Social Tipping Point Coalitie.

Foto-credits: Paddy O’Sullivan op Unsplash